Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι χημικές ουσίες που προέρχονται τόσο από φυσικές όσο και από συνθετικές πηγές. Τα περισσότερα αρώματα και οσμές είναι πτητικές οργανικές ενώσεις. Μερικές πτητικές οργανικές ενώσεις είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Εκείνες που απαντώνται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα για το σπίτι, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης του εσωτερικού αέρα. Ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το τολουόλιο και το στυρόλιο.

Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ζάλη, προβλήματα όρασης και εξασθένιση της μνήμης. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν άσθμα, έκζεμα, και καρκίνο του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα, αρκετές οργανικές πτητικές ενώσεις όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη, είναι αναγνωρισμένοι καρκινογόνοι παράγοντες και άλλες είναι ύποπτα καρκινογόνα.

Χιλιάδες προϊόντα μπορούν να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων και των επιστρώσεων, των δομικών υλικών, των συγκολλητικών ουσιών και των στεγανωτικών υλικών, των χαλιών και άλλων επενδύσεων δαπέδων, των επενδύσεων τοίχων, των συντηρητικών ξύλου, των προϊόντων καθαρισμού και των αποσμητικών χώρου. Βρίσκονται επίσης σε υλικά για στεγνό καθάρισμα ρούχων, αεροζόλ και τσιγάρα (συμβατικά και ηλεκτρονικών).

Είναι αδύνατο αν ξεφύγετε από την έκθεσή σας σε πτητικές οργανικές ενώσεις αλλά υπάρχει τρόπος να την μειώσετε:

  1. Επιλέξτε μη τοξικά χρώματα, βερνίκια, στεγανωτικά υλικά και άλλα προϊόντα διακόσμησης με τα χαμηλότερα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων που μπορείτε να βρείτε.
  2. Επιλέξτε φυσικά, μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού, καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης.
  3. Επιλέγετε ξύλο, πλακάκια ή άλλες σκληρές επιφάνειες εάν εγκαθιστάτε νέο δάπεδο και αποφύγετε τοξικές κόλλες.
  4. Εάν θέλετε μοκέτα ή χαλί, επιλέξτε ακατέργαστα, φυσικά υλικά όπως μαλλί, βαμβάκι.
  5. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε έναν υψηλής ποιότητας καθαριστή αέρα Levoit με φίλτρα HEPA για να αφαιρέσετε επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις από το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου σας.