Σύμφωνα με το Ινστιτούτο EPIC του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε και ειδικά, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, είναι υπεύθυνα για 2,2 έτη μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο παγκοσμίως! Αυτό κυμαίνεται βέβαια ανάλογα με την περιοχή του κόσμου όπου ζούμε. Στην Αμερική αυτό είναι περίπου 1 μήνας, ενώ στην Κίνα 2,6 έτη και στην Ινδία σχεδόν 6 έτη μικρότερο προσδόκιμο ζωής!

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν κάθε χρόνο να αποφεύγουν 114.000 επιπλέον πρόωρους θανάτους αν υιοθετούσαν τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μικραίνει το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από ότι το κάπνισμα και αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία μας.

Ενώ όμως μπορούμε να κόψουμε το τσιγάρο αν θέλουμε, είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ένα από αυτά είναι η χρήση φορητών καθαριστών αέρα Levoit με φίλτρα υψηλής απόδοσης True HEPA.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και PM10. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του καθαριστή αέρα ώστε να μην παράγει όζον (π.χ. ιονιστές, καθαριστές με λάμπες UV).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://gr.euronews.com/2021/11/11/who-atmosfairiki-rypansi-prokalei-114000-proorous-thanatous-etisios-sitn-europi-ygeia  και στο https://epic.uchicago.edu/news/most-of-the-world-breathes-unsafe-air-taking-more-than-2-years-off-global-life-expectancy/